Mušle gratinované s barevným chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mušle gratinované s barevným chřestem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 53332 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Chřest bílý |
100 g | Chřest zelený |
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
600 g | Mušle svatojakubské |
0,5 dl | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
1 ks | Citrony |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 dl | Víno bílé |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 225,3mg |
Draslík | 368,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citrony, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Citrony, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Mušle svatojakubské, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mušle gratinované s barevným chřestem postup přípravy receptu:
1 | Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut. |
2 | Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky. |
3 | Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí. |
4 | Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu použijeme např. zapečenou bagetu s bylinkovým máslem a míchaný listový salát. Mušle můžeme podávat také ve velké míse jako hlavní chod.