Slepice na víně se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice na víně se smetanou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 53352 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
150 g | Slanina vepřová |
1500 g | Slepice |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 358,0mg |
Draslík | 911,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Ocet vinný, Slanina vepřová, Slepice, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepice na víně se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Slepici rozdělíme na čtvrtky a zbavíme ji páteřní kosti a konců křídel. |
2 | Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do kastrolu rozškvařit. |
3 | Na rozpálené slanině dorůžova opečeme čtvrtky slepice, opečené je přendáme do jiné nádoby a udržujeme v teple. |
4 | Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji zpěnit na slaninu. Když zrůžoví, zalijeme ji bílým vínem a 300 ml teplé vody, osolíme, přidáme bobkový list, vrátíme opečené čtvrtky slepice, přiklopíme a na plotně dusíme doměkka. Porce masa opět vyndáme a odložíme do tepla. |
5 | Ve šlehačce rozmícháme hladkou mouku a za stálého míchání přilijeme do omáčky. Stáhneme plamen, podle chuti přisolíme, přidáme ocet a cukr, zamícháme, vrátíme porce masa a dobře provaříme. V žádném případě už omáčku nepřikrýváme pokličkou, mohla by zřídnout. |
Poznámka
Slepici na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem a zavařenými brusinkami, rybízem nebo jeřabinami.