Polévka z mladé zeleniny se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z mladé zeleniny se smetanou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53353 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Hrášek |
250 g | Karotka |
30 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
900 g | Rajčata |
100 g | Ředkvička |
3 ks | Šalotka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr Čedar |
800 ml | Vývar zeleninový |
Na brambory | |
---|---|
250 g | Brambory rané |
0,3 kávová lžička | Sůl |
900 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 74,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,1mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Hrášek, Karotka, Olej rostlinný, Rajčata, Ředkvička, Šalotka, Sůl, Sýr Čedar, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový, Brambory rané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z mladé zeleniny se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Spařená rajčata oloupeme, vykrojíme semena a rajčata nakrájíme na kostičky. Šalotky a česnek nakrájíme nadrobno, ředkvičky a karotku opláchneme a nakrájíme na menší kostky. Oškrábané brambory nakrájíme na menší kostky, uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Cukrový hrách opláchneme a překrájíme. Bazalku nakrájíme nahrubo, sýr nastrouháme. |
2 | Na másle s olejem zpěníme šalotky s česnekem, přimícháme rajčata, karotku, ředkvičky a vaříme. Po zhruba 15 minutách přidáme cukrový hrách a dovaříme. Do hotové polévky vložíme uvařené brambory, osolíme, opepříme, vmícháme smetanu a bazalku a ještě prohřejeme, už ale nevaříme. |
3 | Polévku podáváme posypanou sýrem. |