Teplý jablečný závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Teplý jablečný závin
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53375 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
200 g | Hera |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
1 kg | Mouka polohrubá |
1 dl | Olej slunečnicový |
8 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Náplň | |
500 g | Cukr krupice |
40 g | Cukr vanilka |
2 kg | Jablka |
70 g | Máslo čerstvé |
30 g | Skořice mletá |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 79g |
---|---|
Cholesterol | 116,1mg |
Draslík | 263,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 4,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Jablka, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Teplý jablečný závin postup přípravy receptu:
1 | Do misky s prosátou moukou rozklepneme 7 vajec, vlijeme vodu s olejem. Rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme těsto, které necháme 60 minut na teplém místě stát. |
2 | Z omytých a oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky. Dáme je do pánve s rozehřátým máslem, osmahneme 3 minuty, přisypeme vanilkový a pískový cukr. Smažíme ještě 2 minuty, nakonec posypeme jablka skořicí, promícháme a pánev odstavíme ze sporáku. Osmažená jablka necháme vychladnout. |
3 | Vál posypeme moukou, těsto z misky přeložíme na vál. Rozdělíme na tři díly, každý díl rozválíme na velké pláty, silné 2 cm. Každý plát potřeme rozpuštěnou Herou, na okraj každého plátu položíme jablkovou náplň. Zavineme do závinů, které poklademe na pekáč mírně potřený máslem. Nakonec záviny potřeme rozkvedlaným vejcem. Pekáč se záviny vložíme do trouby, kde pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 40-45 minut. |
4 | Upečené záviny vytáhneme z trouby a ještě teplé krájíme na úhledné porce. Porce podkládáme na dezertní talířky. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a teplé servírujeme. |
Poznámka
Takto připravený závin podáváme jako teplý dezert. Každou porci můžeme ještě pokapat čokoládovou polevou nebo ozdobit lístkem voňavé máty.