Žemlová jelítka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlová jelítka
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 534 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
15 g | Česnek |
100 g | Cibule |
10 g | Citrony |
200 ml | Hovězí vývar základní |
1 g | Majoránka |
2 g | Nové koření mleté |
2 g | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo škvařené |
30 g | Sůl |
1000 g | Vepřová hlava |
400 g | Vepřová krev |
75 g | Vepřová střeva tenká |
100 g | Vepřové škvarky |
1 l | Voda pitná |
300 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 117,7mg |
Draslík | 210,3mg |
Vláknina | 770,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Hovězí vývar základní, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová střeva tenká, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Vepřová hlava, Vepřová krev, Vepřové škvarky, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlová jelítka postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme. |
2 | K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme. |
3 | Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem. |
4 | Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme. |
5 | Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut. |
6 | Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout. |
7 | Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem. |