Pečený kapr s omáčkou z vína - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený kapr s omáčkou z vína
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53440 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1200 g | Kapr obecný |
40 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Petržel - nať |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
250 ml | Víno bílé |
125 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 318,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 120,5mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Kapr obecný, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený kapr s omáčkou z vína postup přípravy receptu:
1 | Opláchneme a osušíme kapra. Do kůže uděláme šikmé zářezy a rybu osolíme a opepříme. Zakapeme ji šťávou z 1/2 citronu. Do břicha ryby vložíme 1/2 množství petrželové natě a tymiánu. |
2 | Předehřejeme si troubu na 180°C. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V pekáči rozpustíme 1/2 másla a vložíme na něj kořenovou zeleninu, cibuli a dusíme 10 minut. Navrch potom přidáme kapra a na něj dáme zbylé kousky másla. Zalijeme vínem a rybím vývarem. |
3 | Vložíme pekáč do trouby a pečeme 40 minut. V průběhu pečení přitom poléváme vypečenou šťávou. V okamžiku, kdy je možné vytáhnout hřbetní ploutev, je ryba hotová. |
4 | Upečeného kapra vyjmeme a dáme na mísu. Vypečenou šťávu společně se zeleninou vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pak ji přecedíme přes síto a vlijeme do hrnce. Přivedeme k varu. |
5 | V misce prošleháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky. Nevaříme. Přidáme zbytek jemně posekané petrželky a tymiánu. Osolíme, opepříme a přidáme zbylou citronovou šťávu. |
6 | Omáčku k rybě podáváme zvlášť, nepřeléváme jí rybu. |
Poznámka
Jako přílohu zvolíme brambory a listový salát.