Chodský bažant plněný bramborem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodský bažant plněný bramborem
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53445 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
70 g | Anglická slanina |
1 ks | Bažant obecný |
8 dl | Bujón hovězí |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Kmín celý |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Slanina vepřová |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
Příloha | |
---|---|
500 g | Brambory vařené |
4 polévková lžíce | Džem brusinkový |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 380,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 819,2mg |
Vitamín B6 | 3,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bažant obecný, Bujón hovězí, Cibule, Kmín celý, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Brambory vařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Džem brusinkový, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodský bažant plněný bramborem postup přípravy receptu:
1 | Odleželého, oškubaného, očištěného bažanta (bez vnitřností, hlavy a krku) promyjeme důkladně pod tekoucí vodou. Poté ho osušíme, posypeme solí, kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev i zevnitř. Dvě oloupané a omyté brambory obalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do bažanta. Břišní dutinu dobře uzavřeme šitím nebo párátky. |
2 | Slaninu nakrájíme na proužky. Z části slaninou prošpikujeme bažantí prsa. Ostatní slaninu a máslo (2 lžíce) dáme do pekáče, rozehřejeme ho, slaninu rozpustíme, na omastek položíme bažanta, přidáme k němu celý pepř, jalovec a očištěnou velkou cibuli, kterou jsme pokrájeli na osminky. Přilijeme hovězí bujón a pekáč s bažantem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 70-80 minut. Během pečení bažanta obracíme, potíráme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a poléváme výpekem. |
3 | Upečeného bažanta se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme, porce na talířích polijeme výpekem a podáváme ho s vařenými brambory. Maso i brambory ozdobíme snítky petrželky kudrnky, k masu položíme lžíci brusinkového džemu a servírujeme. |