Mušle svatojakubské zapečené - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mušle svatojakubské zapečené
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53454 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Baby špenát |
50 g | Celer bulvový |
2 cl | Dolin - Vermouth |
40 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
8 ks | Mušle svatojakubské |
2 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Šafrán |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
0,5 kg | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 236,5mg |
Draslík | 608,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 97,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Baby špenát, Celer bulvový, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dolin - Vermouth, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Mušle svatojakubské, Šafrán, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mušle svatojakubské zapečené postup přípravy receptu:
1 | Mušle okartáčujeme pod studenou vodou, pak mezi ně vsuneme nůž a otevřeme je. Vyndáme z lastury sval a oddělíme ho od korálů, maso potom dobře opláchneme. Nakrájíme maso na plátky. |
2 | Do keramické misky nasypeme vrstvu soli. Do vrstvy soli lehce zatlačíme spodní misky lastur od mušlí. |
3 | Opláchneme špenát a 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak vodu ze špenátu scedíme a necháme ho na sítku okapat. Předehřejeme si troubu na 220°C. |
4 | Oškrábeme mrkev a celer a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a mrkev s celerem na něm podusíme. Přisypeme špetku šafránu a přilijeme vermut. Zalijeme smetanou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a vešleháme do ní žloutky. Osolíme a opepříme. |
5 | Na teflonovou pánev vložíme máslo, rozpustíme a přidáme maso z mušlí společně s jikrami. Zahříváme 2 minuty. |
6 | Do lastur ve vrstvě soli vložíme špenát a na něj naklademe maso z mušlí společně s jikrami. Zalijeme omáčkou a zapékací misku vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut. |
Poznámka
Pokud máme mušle bez lastur, zapékáme je v zapékací nádobce.