Zapékané mušle bylinkové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané mušle bylinkové
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53455 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Mušle slávky |
6 ks | Pepř černý celý |
0,5 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
250 ml | Víno bílé |
Na obložení | |
---|---|
4 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Martell cognac |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Provensálské koření |
2 ks | Šalotka |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 kg | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 70,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mušle slávky, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Česnek, Pepř cayenský, Šalotka, Strouhanka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Provensálské koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané mušle bylinkové postup přípravy receptu:
1 | Pod studenou vodou omyjeme a okartáčujeme mušle. |
2 | Do hrnce vlijeme víno a přidáme tymián, kuličky pepře a špetku soli. Vložíme do vína mušle a vaříme je, dokud se neotevřou. Ty neotevřené vyhodíme, otevřené děrovanou naběračkou vyjmeme z hrnce. Z otevřených mušlí oddělíme horní misky lastur. Do zapékací misky nasypeme vrstvu soli a do ní vtlačíme dolní hlubší misky lastur i s masem. |
3 | Oloupeme česnek a šalotku a nasekáme nadrobno. Do pánve vlijeme olej, přidáme na něj nasekaný česnek, cibuli, provensálské koření a nadrobno nasekanou petrželku. Přisypeme strouhanku tak, aby vznikla hmota, kterou bude možné rozetřít. Sejmeme pánev z plotny, přidáme ke hmotě koňak a promícháme. Osolíme, opepříme normálním i cayenským pepřem. Předehřejeme si troubu na 220°C. |
4 | Lžičkami nabíráme hmotu a vkládáme ji do lastur v zapékací misce. Poté zapékací misky s naplněnými lasturami vložíme do trouby a 5 minut zapékáme. Podáváme. |