Borůvkový dort s kysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvkový dort s kysanou smetanou
Borůvkový dort s kysanou smetanou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53590 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
300 g | Borůvky |
Těsto | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Cukr krystal |
10 g | Droždí |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
75 g | Mouka polohrubá |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Míchaný tvaroh | |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
200 g | Tvaroh tvrdý |
1,5 dl | Zakysaná smetana |
Na vytření | |
100 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 179,8mg |
Draslík | 169,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 296,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krystal, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Tvaroh tvrdý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvkový dort s kysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr. |
2 | Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova. |
3 | Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme. |