Jednoduchý recept

Trnkové víno ze Šumavy

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 53623

Ingredience

3 kg Cukr krupice
5 l Trnky
6 l Voda pitná
3 dl Víno burgundské
Protiželírovací prostředek
2 dl Voda pitná
1 dl Víno burgundské
2 g Želatina

Nutriční hodnoty jedné porce

31% Kalorie 621 kcal
Kilojoule 2 597kJ
40% Sacharidy 145 g
3% Tuky 2 g
1% Sodík 11 mg
3% Bílkoviny 1 g

Trnkové víno ze Šumavy postup přípravy receptu:

1

Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami.

2

Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou.

3

Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví.

Poznámka

Pokud se víno samo dostatečně nevyčistí, pomůžeme tím, že přidáme 2-3 g želatiny s 15-20 ccm kyseliny křemičité (15%) a 20 ccm protiželírovacího prostředku. Řídíme se návodem. Čířící látky koupíme v zahrádkářských prodejnách nebo drogeriích.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept