Trnkové víno ze Šumavy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Trnkové víno ze Šumavy
Trnkové víno ze Šumavy
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53623 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
3 kg | Cukr krupice |
5 l | Trnky |
3 dl | Víno burgundské |
6 l | Voda pitná |
Protiželírovací prostředek | |
---|---|
1 dl | Víno burgundské |
2 dl | Voda pitná |
2 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 145g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2,4mg |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Trnky, Víno burgundské, Víno burgundské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Trnkové víno ze Šumavy postup přípravy receptu:
1 | Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami. |
2 | Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou. |
3 | Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví. |
Poznámka
Pokud se víno samo dostatečně nevyčistí, pomůžeme tím, že přidáme 2-3 g želatiny s 15-20 ccm kyseliny křemičité (15%) a 20 ccm protiželírovacího prostředku. Řídíme se návodem. Čířící látky koupíme v zahrádkářských prodejnách nebo drogeriích.