Játra z husy na jablkách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játra z husy na jablkách
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53638 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 krajíc | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Husí sádlo |
2 ks | Jablka |
500 g | Játra husí |
50 g | Majoránka čerstvá |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel kudrnka |
2 špetka | Sůl |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 663,8mg |
Draslík | 750,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Husí sádlo, Jablka, Játra husí, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Majoránka čerstvá, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Játra z husy na jablkách postup přípravy receptu:
1 | Z jater z husy oddělíme tuk, oddělíme od sebe jejich přirozené poloviny a vložíme do síta. Opláchneme je pod studenou vodou. Ponecháme okapat a osušíme. V misce smícháme mouku, sůl a pepř, ve směsi obalíme játra. |
2 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, oloupeme z nich slupku a odstraníme jádřince. Nakrájíme jablka na plátky silné asi 0,5 centimetru. |
3 | Na hlubší pánev vložíme 2 lžíce sádla a něm osmažíme cibuli. Osmaženou cibuli vyndáme a necháme ji okapat. Do pánve přidáme 1 lžíci sádla, jablka a opékáme je. Opečená jablka také vyndáme z pánve. |
4 | Přidáme do pánve ještě zbytek sádla a játra, která 5 minut zprudka opékáme. Po opečení je posypeme majoránkou. Játra vyjmeme a na připečeniny na pánvi vlijeme bílé víno a vaříme, dokud nezhoustne. |
5 | Krajíce chleba opečeme v toastovači. Hotové toasty obložíme opečenými játry, která jsme pokrájeli na plátky, dále plátky opečených jablek a cibule. Krajíce pokapeme lžící vypečené šťávy. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Místo husích jater můžeme použít i játra kachní či krůtí, ale opékáme je vždy na husím sádle.