Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53661 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
100 g | Cukr krystal |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Krém | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
500 g | Jahody zahradní |
0,5 dl | Likér Cointreau |
3,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
3 plátek | Želatina |
Dozdobení | |
10 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Máta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 404,0mg |
Draslík | 249,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 73,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Vejce slepičí, Cukr krupice, Jahody zahradní, Vaječný žloutek slepičí, Želatina, Cukr moučkový, Máta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Likér Cointreau, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut. |
2 | Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem. |
3 | Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout. |
4 | Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na vychlazení hotových dortíků.