Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53683 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
20 g | Cukr moučkový |
7 g | Droždí |
200 g | Fíky čerstvé |
30 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko plnotučné |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
125 ml | Voda pitná |
Šťáva | |
---|---|
800 g | Hroznové víno |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 348,7mg |
Draslík | 785,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,7mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 243,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Fíky čerstvé, Ořechy vlašské, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Hroznové víno, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme fíkový korpus. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme cukr a necháme vykynout. Fíky pokrájíme, dva odložíme na dozdobení. Smícháme je se 160 g mouky, solí, vejci vyšlehanými s cukrem a na závěr přidáme vykynuté droždí. Zakryjeme fólií a necháme kynout cca 60 minut při pokojové teplotě. |
2 | Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme cca 15-20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a před podáváním vždy krátce osmahneme na másle po obou stranách. |
3 | V průběhu kynutí těsta připravíme nákyp. V rendlíku smícháme mléko s máslem a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a postupně přidáváme zbylou mouku. Dál mícháme, dokud se směs nepřestane lepit na stěny. Přemístíme do mísy, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a postupně je zapracujeme. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sýr rozmělníme na malé kousky a přidáme ho do těsta. Nakonec zlehka zamícháme bílkový sníh. |
4 | Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými ořechy. Naplníme nákypem a ve vodní lázni pečeme při 200 °C cca 30 minut dozlatova. |
5 | Hroznové víno otrháme, opláchneme a část oddělíme na dekoraci. Zbytek vložíme do rendlíku a rozmačkáme. Přilijeme víno a zvolna zahříváme. Při teplotě cca 150 °C dusíme cca 25 minut. Teplou směs procedíme přes jemný cedník, z dužiny vymačkáme šťávu. Poté džus znovu zahříváme a necháme zredukovat na polovinu množství. Před podáváním ohřejeme, je-li již studený. |
6 | Servírujem tak, že korpus položíme na střed talíře, poklademe měsíčky fíků do tvaru větrníku. Do středu dáme nákyp, doplníme kuličkami vína a kousky sýra a pokapeme hroznovou omáčkou. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na kynutí těsta.