Recept

Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 53683
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

20 g Cukr moučkový
7 g Droždí
200 g Fíky čerstvé
30 g Máslo čerstvé
150 ml Mléko plnotučné
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
20 g Ořechy vlašské
1 špetka Sůl
150 g Sýr Niva (Rokfór)
2 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
125 ml Voda pitná
Šťáva
800 g Hroznové víno
200 ml Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 760 kcal
Kilojoule 3 178kJ
26% Sacharidy 93 g
25% Tuky 19 g
37% Sodík 734 mg
47% Bílkoviny 26 g

Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva postup přípravy receptu:

1

Nejprve připravíme fíkový korpus. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme cukr a necháme vykynout. Fíky pokrájíme, dva odložíme na dozdobení. Smícháme je se 160 g mouky, solí, vejci vyšlehanými s cukrem a na závěr přidáme vykynuté droždí. Zakryjeme fólií a necháme kynout cca 60 minut při pokojové teplotě.

2

Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme cca 15-20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a před podáváním vždy krátce osmahneme na másle po obou stranách.

3

V průběhu kynutí těsta připravíme nákyp. V rendlíku smícháme mléko s máslem a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a postupně přidáváme zbylou mouku. Dál mícháme, dokud se směs nepřestane lepit na stěny. Přemístíme do mísy, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a postupně je zapracujeme. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sýr rozmělníme na malé kousky a přidáme ho do těsta. Nakonec zlehka zamícháme bílkový sníh.

4

Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými ořechy. Naplníme nákypem a ve vodní lázni pečeme při 200 °C cca 30 minut dozlatova.

5

Hroznové víno otrháme, opláchneme a část oddělíme na dekoraci. Zbytek vložíme do rendlíku a rozmačkáme. Přilijeme víno a zvolna zahříváme. Při teplotě cca 150 °C dusíme cca 25 minut. Teplou směs procedíme přes jemný cedník, z dužiny vymačkáme šťávu. Poté džus znovu zahříváme a necháme zredukovat na polovinu množství. Před podáváním ohřejeme, je-li již studený.

6

Servírujem tak, že korpus položíme na střed talíře, poklademe měsíčky fíků do tvaru větrníku. Do středu dáme nákyp, doplníme kuličkami vína a kousky sýra a pokapeme hroznovou omáčkou.

Poznámka

Čas přípravy je bez doby na kynutí těsta.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept