Sicilské zapečené špagety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sicilské zapečené špagety
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 53695 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
350 g | Hovězí maso mleté |
2 ks | Lilek |
150 ml | Olej olivový |
50 g | Olivy černé |
1 ks | Paprika zelená |
1 ks | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g | Špagety |
1 kávová lžička | Sůl |
120 g | Sýr Parmezán |
1 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 74,7mg |
Draslík | 935,1mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Lilek, Paprika zelená, Paprika žlutá, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Špagety, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sicilské zapečené špagety postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Sterilovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Olivy rozkrájíme na kolečka. Papriky podélně rozřízneme, odstraníme z nich jádřince, opláchneme studenou vodou a nakrájíme nadrobno. Lilky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Parmezán najemno nastrouháme. |
2 | Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit špagety. |
3 | Dortovou formu vytřeme olejem. |
4 | V pánvi rozpálíme malé množství oleje a opečeme v něm z obou stran kolečka lilků. |
5 | V nízkém hrnci rozehřejeme zbylý olej, osmažíme v něm nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme mleté hovězí maso a vše za stálého míchání opečeme. Do hrnce přilijeme protlak, přidáme nakrájená rajčata, worcesterovou omáčku, směs dochutíme pepřem a solí a necháme 10 minut za občasného míchání vařit. Potom přidáme olivy a papriky a vaříme dalších 10 minut. |
6 | Uvařené špagety slijeme, necháme krátce okapat a přendáme do mísy. Přidáme k nim masovou směs a nastrouhaný parmezán, vše důkladně promícháme. |
7 | Na dno a boční stěny formy rozložíme opečená kolečka lilků, pak do formy dáme těstoviny s masem a zakryjeme je opět kolečky lilků. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia a vše zapékáme 40 minut. Zapečené těstoviny necháme ve formě 5 minut chladnout, pak je vyklopíme a podáváme. |