Terina z mrkve s houbovým salátem a jogurtovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Terina z mrkve s houbovým salátem a jogurtovou omáčkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53708 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
200 ml | Balsamico ocet |
1 ks | Kapusta hlávková |
3 ks | Kopr čerstvý |
8 ks | Mrkev kořen |
600 ml | Mrkvový džus |
7 g | Olej olivový |
4 kávová lžička | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Shiitake houby |
1 špetka | Sůl |
4 plátek | Želatina |
Jogurtová omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
200 ml | Jogurt bílý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Tabasco |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 7,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 39g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 303,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Kapusta hlávková, Kopr čerstvý, Shiitake houby, Sůl, Želatina, Citronová šťáva, Jogurt bílý, Sůl, Tabasco mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Mrkvový džus, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Terina z mrkve s houbovým salátem a jogurtovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Mladé mrkvičky očistíme, konce seřízneme, pokapeme je olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Přemístíme do mísy a na cca 15 minut vložíme do trouby předehřáté na 150°C. |
2 | Mezitím mrkvový džus zahříváme a redukujeme cca 40 minut. Musí nám zůstat cca 3 lžíce tekutiny, kterou přecedíme přes jemné síto. Želatinu vložíme na 2 minuty do vlažné vody. Jakmile nabobtná, přidáme ji do mrkvového džusu. |
3 | Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Krátce je orestujeme na malém množství rozpáleného oleje, vyjmeme a osušíme na papírové utěrce. |
4 | Formu vyložíme fólií. Mrkvičky po vyjmutí z trouby máčíme v mrkvovém aspiku a rovnáme v několika řadách do formy. Mezitím občas zlehka přimáčkneme. V polovině posypeme obsah najemno nasekaným koprem a poklademe houbami rovněž namočenými v aspiku. Poté mrkví zaplníme zbytek formy. Přesahující fólii přetáhneme přes vršek a zabalenou terinu necháme cca 3 hodiny odležet a ztuhnout v lednici. |
5 | Metím očistíme kapustu a několik vnitřních listů velmi krátce spaříme vroucí vodou a osušíme na utěrce. Tvrdší středy odstraníme. Formu vyjmeme z lednice, rozbalíme a povrch pomocí mašlovačky potřeme aspikem. Stejně potřeme i listy kapusty a postupně do nich zabalíme celou terinu. Znovu zabalíme do fólie a necháme vychladnout. |
6 | Na jogurtovou omáčku promícháme všechny uvedené ingredience, ochutíme solí, pepřem a přidáme zbylé restované houby. |
7 | Hotovu terinu po vyjmutí z lednice nakrájíme na plátky silné cca 1.5 cm. Ocet balsamico svaříme do husté konzisence. Každý plátek teriny položíme do středu talíře, doplníme houbovým salátem, zakápneme olivovým extra panenským olejem, dozdobíme balzamikovou redukcí a jogurtovou omáčkou. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na chlazení, cca 4 hodiny. Olivový extra panenský olej můžeme nahradit koprovým olejem.