Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 53771 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 ks | Citrony |
500 g | Cukr krupice |
250 g | Jablka |
1 hrst | Kopretiny okvětí |
150 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
2 kg | Rajčata zelená |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 494,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Jablka, Pomeranče, Rajčata zelená, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopretiny okvětí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo postup přípravy receptu:
1 | Zelená rajčata omyjeme, odstraníme zbytky stonku, rozkrojíme na poloviny a ještě na 4-5 měsíčků. Přemístíme do mísy a posypeme cukrem. Důkladně promícháme, odložíme a necháme marinovat min. do druhého dne. |
2 | Poté rajčata vložíme do pánve, přidáme mletý zázvor, ochutíme solí a pepřem a zprudka zahřejeme. Jakmie začne šťáva praskat, zmírníme teplotu na 120°C a necháme dusit až do bodu varu. Průběžně odstraňujeme pěnu, tvořící se na povrchu. Zvolna vaříme cca 60 minut. |
3 | Mezitím omyjeme a oloupeme cintron, pomeranč a jablka. Z citrusů odstraníme i bílou vnitřní slupku. Vše nakrájíme na malé kousky a přidáme do džemu. Společně vaříme ještě dalších cca 60 minut. Teplý džem rozdělíme do sklenic, zavíčkujeme a na 15 minut vložíme do vodní lázně. Po vychladnutí sklenice s džemem uložíme na studeném a suchém místě. |
4 | Máslo vyjmeme z obalu a zabalíme do gázy. Okvětní lístky kopretin otrháme, opláchneme, vysypeme jimi misku, vložíme máslo a opět zasypeme okvětím. Zakryjeme, odložíme na chladné místo a necháme marinovat min. 2 dny, aby máslo natáhlo květinovou vůni. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na odležení, rajčata 1 den, máslo 2 dny. Při servírování mažeme na chleba.