Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53776 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
1 ks | Brokolice |
1 ks | Celer bulvový |
100 g | Cibule |
150 g | Cibule červená |
2 ks | Citrony |
300 g | Hrášek |
100 g | Máslo čerstvé |
80 ml | Olej olivový |
2 g | Pepř bílý |
1 hrst | Petržel kudrnka |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 49,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 195,1mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citrony, Hrášek, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Cibule červená, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel kudrnka, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Celer omyjeme, očistíme, na jedné straně mírně seřízneme a pokrájíme na plátky silné cca 3 - 5mm. Ty okrájíme do tvaru obdélníků, ihned vložíme do ledové vody ochucené citrnovou šťávou, v kastrolu přivedeme k varu vodu a citronem, osolíme a přidáme bobkový list. V tomto nálevu povaříme celer cca 1 minutu a ihned zchladíme v okyselené vodě. |
2 | Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme společně s nakrájenou slaninou zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme hrášek, promícháme, zalijeme vývarem, vaříme do změknutí. Ponorným mixérem rozmixujeme, dochutíme solí a bílým pepřem. Množství vývaru ještě varem zredukujeme. |
3 | Oloupeme červenou cibuli a překrojíme na osminky. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem, zvolna ji necháme zkaramelizovat, jakmile změkne, vyjmeme ji a uchováme teplou. Z petrželky obereme lístky a na jemno nasekáme. Pomocí ubrousku vyždímáme džus, brokolici rozebereme na růžičky, krátce povaříme ve vývaru. Košťál nasekáme na menší kousky, promícháme s olivovým olejem, rozmixujeme do hladka, poté přes jemný cedník protlačíme do kastrůlku, přivedeme zvolna k varu, osolíme dle chuti, přidáme petrželkový džus a odstavíme. |
4 | Celerové plátky vložíme do rozpuštěného másla, přisypeme nasekanou vyždímanou petrželku a prohřejeme. Do středu každého talíře navrstvíme hráškové pyré, poklademe vrstvou celerových lazaní, dáme znovu pyré a další patro celeru. Takto navrstvíme ještě dvakrát. Do posledního patra přidáme zkaramelizovanou cibuli. Dozdobíme stroužkem červené cibule. Okolo nalijeme omáčku, přidáme růžičky brokolice a ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.