Recept

Slepice zadělávaná na houbách

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 210 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 53784
Kategorie: Maso

Ingredience

2 polévková lžíce Dolin - Vermouth
100 g Hříbky čerstvé
30 g Máslo čerstvé
50 g Petržel - nať
1 ks Šalotka
125 ml Smetana 16% (pochoutková)
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Bešamelová omáčka [2846]
0,3 ks Bobkový list
0,3 ks Cibule
0,8 ks Hřebíček
7,5 g Máslo čerstvé
125 ml Mléko polotučné
400 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,3 špetka Muškátový oříšek
0,3 špetka Pepř bílý
12 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
0,3 špetka Sůl
Slepičí bujón [28675]
0,3 polévková lžíce Bazalka
50 g Celer bulvový
0,3 polévková lžíce Celer - nať
0,5 ks Cibule
0,3 polévková lžíce Libeček
50 g Mrkev kořen
0,3 kávová lžička Pepř černý celý
25 g Petržel kořen
0,3 polévková lžíce Petržel - nať
37,5 g Pórek
0,3 kg Slepice
0,3 polévková lžíce Sůl
0,3 polévková lžíce Tymián čerstvý
0,6 dl Víno bílé
0,3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 757 kcal
Kilojoule 3 168kJ
26% Sacharidy 93 g
34% Tuky 26 g
11% Sodík 216 mg
61% Bílkoviny 34 g

Slepice zadělávaná na houbách postup přípravy receptu:

1

Bešamelová omáčka [2846]:

2

Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.

3

Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, potom cibuli vyjmeme. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

4

5

Slepičí bujón [28675]:

6

Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř, sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

7

Když je maso měkké, vývar scedíme. Čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice na houbách.

8

9

Oloupeme šalotku, nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm pokrájenou šalotku zesklovatět. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené hřiby, podusíme, přilijeme vermut. Podušené houby vložíme do již připravené bešamelové omáčky, promícháme.

10

V misce rozšleháme žloutky ve smetaně, přimícháme je do bešamelu. Ten prohřejeme, ale už nevaříme, pokrájené kousky slepice přelijeme bešamelovou omáčkou s houbami. Před podáváním ještě posypeme na drobno nasekanou petrželkou.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept