Slepice zadělávaná na houbách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice zadělávaná na houbách
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53784 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Dolin - Vermouth |
100 g | Hříbky čerstvé |
30 g | Máslo čerstvé |
50 g | Petržel - nať |
1 ks | Šalotka |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Bešamelová omáčka [2846] | |
---|---|
0,3 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Cibule |
0,8 ks | Hřebíček |
7,5 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 špetka | Muškátový oříšek |
0,3 špetka | Pepř bílý |
12 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
0,3 špetka | Sůl |
Slepičí bujón [28675] | |
0,3 polévková lžíce | Bazalka |
50 g | Celer bulvový |
0,3 polévková lžíce | Celer - nať |
0,5 ks | Cibule |
0,3 polévková lžíce | Libeček |
50 g | Mrkev kořen |
0,3 kávová lžička | Pepř černý celý |
25 g | Petržel kořen |
0,3 polévková lžíce | Petržel - nať |
37,5 g | Pórek |
0,3 kg | Slepice |
0,3 polévková lžíce | Sůl |
0,3 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
0,6 dl | Víno bílé |
0,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 270,0mg |
Draslík | 630,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hříbky čerstvé, Šalotka, Vaječný žloutek slepičí, Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dolin - Vermouth, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Celer - nať, Libeček, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepice zadělávaná na houbách postup přípravy receptu:
1 | Bešamelová omáčka [2846]: |
2 | Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. |
3 | Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, potom cibuli vyjmeme. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. |
4 |
|
5 | Slepičí bujón [28675]: |
6 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř, sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
7 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice na houbách. |
8 |
|
9 | Oloupeme šalotku, nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm pokrájenou šalotku zesklovatět. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené hřiby, podusíme, přilijeme vermut. Podušené houby vložíme do již připravené bešamelové omáčky, promícháme. |
10 | V misce rozšleháme žloutky ve smetaně, přimícháme je do bešamelu. Ten prohřejeme, ale už nevaříme, pokrájené kousky slepice přelijeme bešamelovou omáčkou s houbami. Před podáváním ještě posypeme na drobno nasekanou petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.