Slepice zadělávaná s bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice zadělávaná s bylinkami
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53785 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
50 g | Estragon |
50 g | Kerblík |
30 g | Máslo čerstvé |
50 g | Řeřicha |
2 ks | Šalotka |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
100 g | Šťovík |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Bešamelová omáčka [2846] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
3 ks | Hřebíček |
30 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
420 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
12 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
Slepičí bujón [28675] | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Libeček |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 244,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Estragon, Kerblík, Řeřicha, Šalotka, Vaječný žloutek slepičí, Bobkový list, Cibule, Hřebíček, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 16% (pochoutková), Šťovík, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Celer - nať, Libeček, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepice zadělávaná s bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Bešamelová omáčka [2846]: |
2 | Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, následně ji rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček i bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme. |
3 | Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. |
4 |
|
5 | Slepičí bujón [28675]: |
6 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme, vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
7 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě zadělávané slepice. |
8 |
|
9 | Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm šalotky i česnek zesklovatět. Šťovík, estragon, řeřichu a kerblík nasekáme na jemno, přidáme k šalotce i česneku, podusíme. Následně podušené bylinky vložíme do připravené bešamelové omáčky, přidáme také nakrájené kousky vařené slepice. V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.