Recept

Slepice zadělávaná na zázvoru a kari

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 210 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (89%)
ID receptu: 53789

Ingredience

0,5 ks Feferony
1 kávová lžička Kari koření
2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
125 ml Smetana 16% (pochoutková)
2 ks Vaječný žloutek slepičí
50 g Zázvor celý
2 stroužek Česnek
Bešamelová omáčka [2846]
1 ks Bobkový list
1 ks Cibule
3 ks Hřebíček
500 ml Mléko polotučné
400 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Muškátový oříšek
30 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř bílý
12 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
1 špetka Sůl
Slepičí bujón [28675]
1 polévková lžíce Bazalka
1 polévková lžíce Celer - nať
200 g Celer bulvový
2 ks Cibule
1 polévková lžíce Libeček
200 g Mrkev kořen
1 kávová lžička Pepř černý celý
1 polévková lžíce Petržel - nať
100 g Petržel kořen
150 g Pórek
1 kg Slepice
1 polévková lžíce Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1 l Voda pitná
2,5 dl Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 702 kcal
Kilojoule 2 935kJ
17% Sacharidy 62 g
34% Tuky 26 g
23% Sodík 457 mg
83% Bílkoviny 47 g

Slepice zadělávaná na zázvoru a kari postup přípravy receptu:

1

Bešamelová omáčka [2846]:

2

Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.

3

Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

4

5

Slepičí bujón [28675]:

6

Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

7

Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.

8

9

Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept