Recept

Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 53795
Kategorie: Zákusky

Ingredience

2 stroužek Česnek
1 ks Citrony
120 g Cukr krupice
1 špetka Hřebíček
2 g Kardamom
3 ks Lilek
150 ml Mléko plnotučné
1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
50 ml Olej olivový
100 ml Olej rostlinný
250 g Rybíz černý
1 špetka Skořice mletá
200 ml Smetana 33% (šlehačka)
2 g Sůl
3 ks Vejce slepičí
0,5 ks Veka

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 835 kcal
Kilojoule 3 494kJ
19% Sacharidy 67 g
85% Tuky 64 g
13% Sodík 262 mg
22% Bílkoviny 12 g

Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Celé, hladké lilky omyjeme, podélně rozřízneme. Střed a semínka odstraníme, dužinu na několika místech uvolníme nožem, ochutíme solí, pokapeme olivovým olejem. Slupkou dolů položíme na plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 20 - 30 minut, po vyjmutí necháme vychladnout, všechnu dužinu opatrně vyjmeme, vložíme do mixéru a rozsekáme. Slupku pokrájíme na cca 3 - 4cm široké pruhy, vyložíme jimi kulatou dortovou formu vymazanou olejem. Klademe je tmavou částí dolů.

2

Chléb pokrájíme na menší kostky, několik minut jej necháme zvlhnout v mléce, vymačkáme, přidáme do mixéru společně mletým kardamomem, rozšlehanými vejci, rozmačkaným česnekem a smetanou. Mixér pouze párkrát protočíme, aby se hmota spojila. Vzniklou směsí naplníme formu, povrch zahladíme, zakryjeme pečicí fólií. Vložíme do trouby, předehřáté na 160 °C, pečeme cca 30 minut. Po vyjmutí odstraníme fólii, překlopíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

3

Bobule rybízu otrháme, očistíme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr, ocet, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a důkladně promícháme. Zvolna svařujeme, mezitím neustále mícháme. Takto vaříme cca 20 minut do husté konzistence, po vychladnutí odebereme hřebíček. Ze zbylých slupek nakrájíme velmi tenké nudličky, krátce je osmažíme na rozpáleném oleji a zformujeme do tvaru klubíčka.

4

Dortík nakrájíme, pokapeme ovocnou omáčkou, dozdobíme lilkovou slámou a podáváme při pokojové teplotě, nebo mírně prohřejeme.

Poznámka

Servírujeme teplé nebo v pokojové teplotě.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept