Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53795 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Citrony |
120 g | Cukr krupice |
1 špetka | Hřebíček |
2 g | Kardamom |
3 ks | Lilek |
150 ml | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
50 ml | Olej olivový |
100 ml | Olej rostlinný |
250 g | Rybíz černý |
1 špetka | Skořice mletá |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 g | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
0,5 ks | Veka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 242,8mg |
Draslík | 745,1mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 414,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 137,5mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 235,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citrony, Cukr krupice, Hřebíček, Kardamom, Lilek, Olej rostlinný, Rybíz černý, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Ocet kvasný lihový, Olej olivový, Smetana 33% (šlehačka), Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Celé, hladké lilky omyjeme, podélně rozřízneme. Střed a semínka odstraníme, dužinu na několika místech uvolníme nožem, ochutíme solí, pokapeme olivovým olejem. Slupkou dolů položíme na plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 20 - 30 minut, po vyjmutí necháme vychladnout, všechnu dužinu opatrně vyjmeme, vložíme do mixéru a rozsekáme. Slupku pokrájíme na cca 3 - 4cm široké pruhy, vyložíme jimi kulatou dortovou formu vymazanou olejem. Klademe je tmavou částí dolů. |
2 | Chléb pokrájíme na menší kostky, několik minut jej necháme zvlhnout v mléce, vymačkáme, přidáme do mixéru společně mletým kardamomem, rozšlehanými vejci, rozmačkaným česnekem a smetanou. Mixér pouze párkrát protočíme, aby se hmota spojila. Vzniklou směsí naplníme formu, povrch zahladíme, zakryjeme pečicí fólií. Vložíme do trouby, předehřáté na 160 °C, pečeme cca 30 minut. Po vyjmutí odstraníme fólii, překlopíme dnem nahoru a necháme vychladnout. |
3 | Bobule rybízu otrháme, očistíme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr, ocet, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a důkladně promícháme. Zvolna svařujeme, mezitím neustále mícháme. Takto vaříme cca 20 minut do husté konzistence, po vychladnutí odebereme hřebíček. Ze zbylých slupek nakrájíme velmi tenké nudličky, krátce je osmažíme na rozpáleném oleji a zformujeme do tvaru klubíčka. |
4 | Dortík nakrájíme, pokapeme ovocnou omáčkou, dozdobíme lilkovou slámou a podáváme při pokojové teplotě, nebo mírně prohřejeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé nebo v pokojové teplotě.