Studená okurkovo-melounová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studená okurkovo-melounová polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 53797 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
1 ks | Avokádo |
1 špetka | Chilli koření mleté |
0,5 ks | Citrony |
2 ks | Jablka |
50 g | Jogurt bílý |
1 kávová lžička | Kopr čerstvý |
200 g | Meloun vodní |
1 ks | Meloun žlutý |
1 kg | Okurka salátová |
1 špetka | Pepř černý mletý |
8 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 168g |
---|---|
Cholesterol | 1,6mg |
Draslík | 10g |
Vláknina | 82g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 621,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Avokádo, Chilli koření mleté, Citrony, Jablka, Jogurt bílý, Kopr čerstvý, Meloun vodní, Meloun žlutý, Okurka salátová, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studená okurkovo-melounová polévka postup přípravy receptu:
1 | Z okurky vykrojíme pomocí kulatého mininožíku několik kulatých perliček. Poté okurky oloupeme a odkrojíme 4 cca 3-4 cm dlouhé válečky. Lžičkou vydlabeme dužinu, takto nám vzniknou tvary trubiček. Ze zbytků nakrájíme několik tenkých nudliček. |
2 | Všechny zbytky pokrájíme na kousky, vložíme do mixéru, ochutíme solí, citronovou šťávou a promixujeme. Přecedíme přes plátno nebo jemný cedník, necháme okapat a vychladíme. |
3 | Trubičky a perličky vytvořené z okurek vložíme do pánve, zalijeme vodou, mírně osolíme a necháme krátce projít varem. Po cca 1 minutě vaření vyjmeme a necháme vychladnout. |
4 | V misce smícháme jogurt s citronovou šťávou, špetkou soli a sušeným chilli a vyšleháme. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na jemnou slámu. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Společně s nakrájenými okurkami přidáme do jogurtu. Z melounové dužiny vykrájíme kulatým nožem malé kuličky. |
5 | Do středu každého talíře postavíme okurkovou trubičku a naplníme ji jablečnou slámou. Dokola posypeme perličkami z okurek a melounů a dozdobíme sušenými rajčaty nakrájenými na kostičky. Přilijeme vychlazenou okurkovou šťávu, můžeme dozdobit snítkou kopru a podáváme. |
Poznámka
Pro zvýraznění chuti pokapeme koprovým olejem, viz recept "Olej bylinkový".