Chodské lívanečky z bramborového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodské lívanečky z bramborového těsta
Chodské lívanečky z bramborového těsta
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53801 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
500 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
5 polévková lžíce | Perník |
200 g | Povidla jablková |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 70,3mg |
Draslík | 535,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Perník, Povidla jablková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodské lívanečky z bramborového těsta postup přípravy receptu:
1 | Den předem omyjeme brambory, v hrnci se 7 dl vody je uvaříme do měkka (přibližně 20 minut). Brambory scedíme, necháme mírně vychladnout a oloupeme, následně je dáme do mísy, zakryjeme poklicí a odložíme je. |
2 | Druhý den brambory jemně nastrouháme, dáme opět je do mísy, přisypeme hrubou mouku, přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, ochutíme solí, cukrem a těsto dobře promísíme. Na pomoučený válu vytvoříme plát, ze kterého vykrajujeme placičky o průměru přibližně 10 cm. Plech vytřeme olejem a necháme v předehřáté troubě rozpálit při 220°C. Lívanečky opatrně vložíme na plech a pečeme do zlatova z obou stran. |
3 | Upečené potřeme povidly z jablek, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Pokud do těsta nebudeme dávat cukr, přidáme do něj 1 - 1,5 lžičky soli, lívanečky podáváme k dušenému špenátu nebo k dušenému zelí.