Bramborový krém s červenou řepou a bílou ředkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový krém s červenou řepou a bílou ředkví
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53803 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 kg | Brambory |
150 g | Červená řepa sterilovaná |
80 g | Česnek |
100 g | Cibule |
100 g | Houby čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
100 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Ředkev bílá |
10 g | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
300 ml | Voda pitná |
750 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 5,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 491,6mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 320,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Červená řepa sterilovaná, Česnek, Cibule, Pepř bílý, Ředkev bílá, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový krém s červenou řepou a bílou ředkví postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, očistíme a oloupeme, z kulatějších nakrájíme 20 plátků o síle cca 3 mm, odložíme stranou, zbytek pokrájíme na menší kousky. Cibuli najemno nasekáme, česnek rozkrájíme na plátky, společně krátce orestujeme v kastrůlku na malém množství oleje. Ve druhém hrnci zahřejeme mléko s 250 ml vody, přidáme nakrájené brambory, uvaříme do měkka a scedíme. Přemístíme do mixéru, pomalu mixujeme, postupně přidáváme orestovou cibuli a česnek, nakonec vše vymícháme do hladkého krému. Přes husté síto scedíme do kastrůlku, osolíme a opepříme dle chuti, rozředíme vývarem, na závěř vložíme stonek tymiánu, který předem krátce povaříme. |
2 | Houby očistíme, pokrájíme na tenké plátky, zakápneme olivovým olejem a ochutíme solí. Bílou ředkev nakrájíme na kolečka, potřeme olejem, ale nesolíme. Nakládanou řepu scedíme, rozkrájíme na tenké nudličky, osušíme na papírové utěrce. Pánev vymažeme olejem, plátky brambor na něm opékáme cca 5 minut po obou stranách do zlatova, poté opečeme také kolečka ředkve, zastříkneme vývarem a ochutíme solí. Houby orestujeme zprudka a posypeme bílým pepřem. |
3 | Servírujeme tak, že do středu každého talíře položíme plátek opečené brambory, na něj vrstvíme plátky hub, kolečka ředkve a znovu brambory. Vytvoříme 3 - 4 patra, okolo nalijeme polévku. Dozdobíme červenou řepou a zbylou ředkví, kterou předem upravíme do svazečku. Navrch položíme nasekanou pažitku a ihned podáváme. |