Kukuřičný vývar s opečenou hlívou dochucený humrovým olejem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kukuřičný vývar s opečenou hlívou dochucený humrovým olejem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53805 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
4 ks | Cibulka jarní |
500 g | Hlíva ústřičná |
350 g | Kukuřice |
50 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
15 g | Pepř černý mletý |
15 g | Sůl |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 17,4mg |
Draslík | 532,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,8mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Pažitka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Kukuřice, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kukuřičný vývar s opečenou hlívou dochucený humrovým olejem postup přípravy receptu:
1 | Hlívu důkladně nožem očistíme, příliš dlouhé nožičky zkrátíme, zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a přidáme na plátky pokrájený česnek. Odložíme do lednice, necháme několik hodin marinovat, těsně před podáváním vyjmeme, při střední teplotě opékáme na pánvi po cca 5 - 7 minut. |
2 | Kukuřičná zrna zalijeme vývarem, přivedeme k varu a povaříme přibližně 30 minut. Poté je scedíme, část kukuřice odložíme na dozdobení, polévku necháme na mírném ohni ještě dalších 30 minut pomalu odvařovat. |
3 | Mezitím cibuli na jemno nasekáme, necháme zpěnit na rozpáleném másle. Přidáme vařenou kukuřici, společně restujeme dalších cca 10 minut. Zalijeme připravenou polévkou, krátce povaříme a pomocí ponorného mixéru důkladně rozšleháme. Dle chuti osolíme, opepříme, scedíme přes jemný cedník. Polévku udržujeme teplou. |
4 | Nať jarní cibulky opláchneme, pokrájíme na delší kousky, krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme kukuřici odloženou na dekoraci a prohřejeme. Na závěr mírně osolíme. |
5 | Při servírování rozdělíme horkou polévku do misek, doprostřed každé vložíme orestovanou nať cibulky, kolem dozdobíme houbami. Poypeme kukuřicí a nasekanou pažitkou, zakápneme humrovým olejem, ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Humrový olej připravíme viz recept "Humrový olej". Čas přípravy je uveden bez doby na marinování (několik hodin).