Rajská polévka s mletou paprikou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská polévka s mletou paprikou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53821 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 g | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 ml | Olej slunečnicový |
20 g | Paprika mletá sladká |
20 g | Petržel - nať |
150 g | Protlak rajčatový |
40 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 6,8mg |
Draslík | 672,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,7mg |
Vitamín E | 11,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajská polévka s mletou paprikou postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme mouku. Stálým mícháním na mírném ohni usmažíme světlou jíšku. Do jíšky přisypeme sladkou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vývarem. Jíšku s vývarem důkladně rozšleháme, aby nám nezůstaly hrudky. Přidáme rajčatový protlak, vložíme bobkový list. Polévku vaříme tak dlouho, aby se vyvařila chuť syrové mouky. Po dobu vaření polévku promícháme, aby se nepřipálila mouka. |
2 | Uvařenou polévku přelijeme přes cedník. Vrátíme zpátky do hrnce, podle vlastní chutě dochutíme cukrem a solí. Přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku. Polévku vaříme přibližně 15-20 minut. |
3 | V jiném hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a podle návodu na sáčku uvaříme rýži. Měkkou rýží scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a vložíme ji do hotové polévky. |
4 | Teplou polévku rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme. |
Poznámka
Polévku podáváme jako teplý předkrm. Rajskou polévku můžeme podávat také s pečivem, anebo chlebem.