Květáková polévka s celerem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květáková polévka s celerem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53823 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
0,5 ks | Cibule |
70 g | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
20 g | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Telecí kosti |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 91,0mg |
Draslík | 282,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 27,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 324,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Květák, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Květáková polévka s celerem postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme dva litry vody. Vložíme do ní důkladně omyté telecí kosti. Celer, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce, kde vaříme kosti. Na mírném ohni vaříme, aby se z kostí a zeleniny uvařil dostatečně silný vývar. V jiném hrnci uvaříme květák spolu s cibuli doměkka. Měkký květák a cibuli propasírujeme a zatím necháme stranou. |
2 | V teflonové pánvičce nasucho osmahneme mouku, posypeme mletou paprikou. Zalijeme studeným vývarem a vaříme tak dlouho, aby se vyvařila chuť mouky. Následovně přidáme prolisovaný květák s cibulí, dobře promícháme a chvilku povaříme. Mléko rozšleháme se žloutkem. Vlijeme do vývaru a přivedeme k varu. |
3 | Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem. Vložíme máslo, petrželovou nať, vše dobře promícháme a polévku bez dalšího vaření stáhneme ze sporáku. Hotovou polévku rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Květákovou polévku podáváme jako teplý předkrm.