Jehněčí plec po gruzinsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí plec po gruzinsku
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 53855 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 kg | Brambory |
20 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
3 ml | Citronová šťáva |
600 g | Jehněčí plec |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 82,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Jehněčí plec, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí plec po gruzinsku postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí plecko dobře omyjeme, nakrájíme na středně velké kousky, vložíme do vhodného hrnce, zalijeme 1,5 l teplé vody. Přidáme pepř, sůl a pod pokličkou na mírném ohni, za občasného promíchání pomalu dusíme 25 minut. |
2 | Ve větší pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme v něm na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek a oloupané, na menší kousky nakrájené syrové brambory. Dusíme asi 10 minut, potom bramborovou směs přeložíme do hrnce s masem. Zamícháme, přilijeme zbylou vodu a na mírném ohni vaříme ještě 30 - 35 minut. |
3 | Před dovařením jídlo dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem, citrónovou šťávou, nakonec přidáme drobně nasekanou celerovou nať, zamícháme a bez vaření ihned stáhneme ze sporáku. |
4 | Při dlouhém vaření se vyvaří skoro všechna voda. Proto jídlo je maso a brambory v mastné a nezahuštěné šťávě. |
Poznámka
Takto připravené jehněčí maso podáváme nejčastěji s chlebem. Můžeme jej ale podávat i se zeleninovým salátem nebo s čerstvou zeleninu.