Recept

Houbový nákyp se smaženým česnekem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 115 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 53873
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

1 ks Celer bulvový
1 ks Česnek
150 g Hříbky čerstvé
1 polévková lžíce Kmín celý
200 g Lišky čerstvé
10 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mléko plnotučné
50 g Mouka pšeničná hladká T 650
150 ml Olej slunečnicový
1 polévková lžíce Oregano čerstvé
10 g Pepř černý mletý
0,5 hrst Petržel kudrnka
2 ks Šalotka
2 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
50 g Strouhanka
10 g Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1 ks Vaječný bílek slepičí
6 ks Vaječný žloutek slepičí
1 l Voda pitná
150 g Žampiony čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 720 kcal
Kilojoule 3 012kJ
13% Sacharidy 46 g
72% Tuky 54 g
60% Sodík 1 g
32% Bílkoviny 18 g

Houbový nákyp se smaženým česnekem postup přípravy receptu:

1

Všechy druhy hub očistíme, hříbky a žampiony rozkrojíme na čvtvrtiny, vložíme do pánve, přilijeme 100 ml vody, osolíme. Následně zakryjeme alobalem. Do další pánve nasypeme lišky, zalijeme také 100 ml vody, ochutíme solí, zakryjeme. Obě pánve vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí obsah každé pánvičky zvlášť rozmixujeme v mixéru, vrátíme do pánví a zvolna, za občasného míchání zahříváme, až se odpaří přebytečná tekutina.

2

Šalotku nasekáme na jemno, necháme ji zesklovatět na rozpáleném másle. Přidáme liškové pyré, odstavíme, vmícháme tři žloutky a lžičku škrobu. Ochutíme solí, pepřem, promícháme, na pracovní plochu rozprostřeme potravinářskou fólii a seřízneme na obdélník. Do středu dáme směs lišek, pevně zabalíme, zatočíme, upevníme provázkem a cca 5 minut povaříme v kastrůlku s vodou. Ve fólii necháme vychladnut.

3

Hříbkové pyré smícháme se zbylými žloutky, osolíme, opepříme, přidáme zbytek škrobu. Formu na pečení vyložíme fólií, váleček z lišek vybalíme a posypeme ze všech stran nasekanými bylinkami. Na dno formy navrstvíme část hřibové směsi, vložíme liškový váleček, doplníme znovu tmavým pyré. Přečnívající fólii přehneme a zabalíme. Formu vložíme do vodní lázně, zakryjeme pokličkou a při teplotě 180 °C vaříme cca 30 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout, rozbalíme, vyklopíme a nakrájíme na širší plátky. Před podáváním krátce prohřejeme v troubě.

4

Očištěný celer na jemno nastrouháme, zalijeme 0,5 l vody a necháme zvolna odopařovat při mírné teplotě. Po 15 minutách přisypeme kmín, osolíme a ještě povaříme. Vývar poté scedíme přes čistou utěrku a cedník, případně jej můžeme ještě zredukovat. Česnek rozebereme na stroužky a očistíme. Do kastrůlku vlijeme mléko a 200 ml vody, přivedeme k varu, vložíme česnek a cca 3 minuty povaříme. Scedíme, necháme okapat a obalíme ho postupně v mouce, bílku rozšlehaném se lžící mléka, nakonec ve strouhance. Po oschnutí smažíme na oleji rozpáleném na 190 °C do zlatova. Necháme osušit na papírové utěrce.

5

Doprostřed talířů rozdělíme houbový nákyp, okolo nalijeme trochu vývaru, posypeme zbytkem nasekaných bylinek, doplníme smaženým česnekem a ihned podáváme.

Poznámka

Servírujeme teplé. Podáváme jako přílohu ke zvěřině nebo jako doplněk ke grilovaným kuřecím prsům.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept