Houbový nákyp se smaženým česnekem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbový nákyp se smaženým česnekem
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53873 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
150 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Kmín celý |
200 g | Lišky čerstvé |
10 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 ml | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
10 g | Pepř černý mletý |
0,5 hrst | Petržel kudrnka |
2 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Solamyl - bramborový škrob |
50 g | Strouhanka |
10 g | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 558,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,4mg |
Vitamín E | 17,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Olej slunečnicový, Šalotka, Strouhanka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lišky čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbový nákyp se smaženým česnekem postup přípravy receptu:
1 | Všechy druhy hub očistíme, hříbky a žampiony rozkrojíme na čvtvrtiny, vložíme do pánve, přilijeme 100 ml vody, osolíme. Následně zakryjeme alobalem. Do další pánve nasypeme lišky, zalijeme také 100 ml vody, ochutíme solí, zakryjeme. Obě pánve vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí obsah každé pánvičky zvlášť rozmixujeme v mixéru, vrátíme do pánví a zvolna, za občasného míchání zahříváme, až se odpaří přebytečná tekutina. |
2 | Šalotku nasekáme na jemno, necháme ji zesklovatět na rozpáleném másle. Přidáme liškové pyré, odstavíme, vmícháme tři žloutky a lžičku škrobu. Ochutíme solí, pepřem, promícháme, na pracovní plochu rozprostřeme potravinářskou fólii a seřízneme na obdélník. Do středu dáme směs lišek, pevně zabalíme, zatočíme, upevníme provázkem a cca 5 minut povaříme v kastrůlku s vodou. Ve fólii necháme vychladnut. |
3 | Hříbkové pyré smícháme se zbylými žloutky, osolíme, opepříme, přidáme zbytek škrobu. Formu na pečení vyložíme fólií, váleček z lišek vybalíme a posypeme ze všech stran nasekanými bylinkami. Na dno formy navrstvíme část hřibové směsi, vložíme liškový váleček, doplníme znovu tmavým pyré. Přečnívající fólii přehneme a zabalíme. Formu vložíme do vodní lázně, zakryjeme pokličkou a při teplotě 180 °C vaříme cca 30 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout, rozbalíme, vyklopíme a nakrájíme na širší plátky. Před podáváním krátce prohřejeme v troubě. |
4 | Očištěný celer na jemno nastrouháme, zalijeme 0,5 l vody a necháme zvolna odopařovat při mírné teplotě. Po 15 minutách přisypeme kmín, osolíme a ještě povaříme. Vývar poté scedíme přes čistou utěrku a cedník, případně jej můžeme ještě zredukovat. Česnek rozebereme na stroužky a očistíme. Do kastrůlku vlijeme mléko a 200 ml vody, přivedeme k varu, vložíme česnek a cca 3 minuty povaříme. Scedíme, necháme okapat a obalíme ho postupně v mouce, bílku rozšlehaném se lžící mléka, nakonec ve strouhance. Po oschnutí smažíme na oleji rozpáleném na 190 °C do zlatova. Necháme osušit na papírové utěrce. |
5 | Doprostřed talířů rozdělíme houbový nákyp, okolo nalijeme trochu vývaru, posypeme zbytkem nasekaných bylinek, doplníme smaženým česnekem a ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Podáváme jako přílohu ke zvěřině nebo jako doplněk ke grilovaným kuřecím prsům.