Španělské tapas s mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Španělské tapas s mrkví
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53881 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
100 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko plnotučné |
4,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
5 dl | Olej slunečnicový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Šafrán |
150 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 13,5mg |
Draslík | 156,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 473,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Strouhanka, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Španělské tapas s mrkví postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a omyté mrkve nastrouháme na hrubo, oloupanou cibuli a očištěné malé žampiony pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli, zpěníme ji. Poté vsypeme nastrouhanou mrkev i žampióny. Za stálého míchání smažíme přibližně 6 - 10 minut, jakmile bude mrkev měkká, ochu - 3 minuty. Pomalu, za stálého míchání, přilijeme mléko a přidáme 2 špetky šafránu. Stále mícháme, ze směsi vznikne bešamel. Jakmile začne houstnout, tuhnout a odlepovat se ode dna, podle chuti směs dosolíme, opepříme a odstavíme z plotny. Vychladlou směs zakryjeme, uložíme do lednice. |
2 | Z vychladlé směsi pomocí lžíce vytvarujeme malé krokety ve tvaru šišek nebo koulí, které obalíme ve strouhance. V hluboké pánvi rozpálíme větší množství slunečnicového oleje. Tapas - krokety smažíme do zlatova, při smažení musí být v oleji zcela ponořené. Usmažené vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a poté je horké podáváme. |
Poznámka
Tapas můžeme smažit ve fritovacím oleji.