Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 53929 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1,5 l | Bujón zlatý zeleninový |
1 kávová lžička | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kg | Dýně Hokkaidó |
1,4 dl | Kokosové mléko |
170 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
3 špetka | Pepř bílý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
140 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 181,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Cibule, Cukr třtinový, Kokosové mléko, Pepř bílý, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý zeleninový, Dýně Hokkaidó, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem postup přípravy receptu:
1 | Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli pokrájíme nadrobno, zázvor nakrájíme na velmi tenké hranolky a mrkev na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej (2 lžíce), na něm zpěníme cibuli, přidáme dýni s mrkví a za stálého míchání restujeme asi 3-4 minuty. Poté přilijeme 1.5 dl zeleninového bujónu a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 10-15 minut doměkka. Podušenou zeleninu ochutíme solí, chilli kořením, mletým zázvorem, bílým pepřem a cukrem. Promícháme a přilijeme kokosové mléko. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme asi 35 minut. |
2 | V pánvi si rozpálíme olivový olej (1 dl), na něm osmažíme zázvorové hranolky dočervena. Vyjmeme je z omastku a na papírové utěrce je necháme okapat. |
3 | Měkkou dýni rozmixujeme do hladkého krému. Hustou polévku nalijeme do talířů, do každé porce zlehka přimícháme lžíci kokosového mléka, ozdobíme zázvorovými křupavými hranolky a podáváme. |
Poznámka
Pokud nemáme kokosové mléko (z konzervy), použijeme smetanu ke šlehání.