Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53940 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
100 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kg | Dýně |
50 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
100 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Noky | |
---|---|
250 g | Brambory |
50 g | Máslo čerstvé |
130 g | Mouka pšeničná hrubá |
50 g | Špenátový protlak mražený |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 150,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 20g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,6mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 421,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cukr krupice, Dýně, Sůl, Voda pitná, Brambory, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Špenátový protlak mražený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňový krém se špenátovo-bramborovými noky a dýňovými chipsy postup přípravy receptu:
1 | Dýni překrojíme na menší kusy, odstraníme jádra a vidličkou vyškrábneme dužinu. Takto nám vzniknou drobné vlasy. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, mrkev a bramboru očistíme a pokrájíme na malé kousky. Cibuli osmahneme v kastrolu na rozpáleném olivovém oleji dohněda. Přidáme dýni, bramboru a mrkev a krátce orestujeme. Zalijeme 200ml vody a mlékem. Místo vody můžeme použít vývar. Osolíme, opepříme a zvolna za občasného promíchání vaříme cca 30 minut. Směs přelijeme do mixéru a umixujeme do hladké konzistence. Ke konci šlehání přidáme smetanu a máslo. Dosolíme dle chuti a osladíme cukrem. |
2 | Na noky omyjeme brambory, oloupeme a doměkka uvaříme v litru vody. Po scezení necháme vychladnout a protlačíme přes hrubé síto nebo vymícháme dohladka. Přidáme žloutek, mouku a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z nich přidáme špenátový protlak. Každou část těsta rozkrojíme na dva bochánky, vytvarujeme do válečku a z nich nožem odkrajujeme jednotlivé nočky. Rozložíme je na pomoučený tác a vychladíme v lednici. Těsně před podáváním uvaříme v osolené vodě. Hotové vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Poté je ještě krátce opečeme v pánvi na rozpáleném másle. |
3 | Polévku rozdělíme do misek a doplníme bamrborovými noky. Můžeme dozdobit dýňovými chipsy, které zkrojíme škrabkou při rozkrojení dýně. |
Poznámka
1