Roštěnec vařený se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Roštěnec vařený se zeleninou
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53967 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na maso | |
---|---|
4 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
50 g | Cibulka jarní |
1 kg | Hovězí roštěnka vys. peč. |
250 g | Hrachové lusky |
2 ks | Kosti hovězí morkové |
100 g | Mrkev kořen |
6 ks | Pepř černý celý |
4 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
2 l | Voda pitná |
Na holandskou omáčku | |
0,5 ks | Citrony |
4 polévková lžíce | Hovězí vývar základní |
50 g | Kerblík |
200 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 520,1mg |
Draslík | 906,4mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 71,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cibulka jarní, Hrachové lusky, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Citrony, Hovězí vývar základní, Kerblík, Pepř bílý, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka vys. peč., Kosti hovězí morkové, Mrkev kořen, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Roštěnec vařený se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Maso a kosti opláchneme a osušíme. |
2 | Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. |
3 | Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu. |
4 | Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať. |
5 | Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme. |
6 | Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo. |
7 | Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu. |
8 | Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou. |