Francouzská hovězí polévka pot au feu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská hovězí polévka pot au feu
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53968 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
6 ks | Celer řapíkatý |
6 krajíc | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí kýta |
500 g | Hovězí maso přední |
1 kg | Kosti hovězí morkové |
300 g | Kosti hovězí řídké |
100 g | Mrkev kořen |
8 ks | Pepř černý celý |
3 ks | Pórek |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
2 kávová lžička | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 160,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,0mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Chléb toastový, Cibule, Hovězí kýta, Hovězí maso přední, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kosti hovězí morkové, Kosti hovězí řídké, Mrkev kořen, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzská hovězí polévka pot au feu postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme maso a kosti studenou vodou a osušíme je. |
2 | Na plotnu připravíme hrnec. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a v nahřátém hrnci opečeme řezné plochy cibule dohněda. |
3 | Do hrnce přidáme kosti, hrudí, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián. Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Sbíráme pěnu z povrchu polévky. Když voda začne vařit, přidáme ještě hovězí kýtu a ztlumíme teplotu. Vaříme asi 3 hodiny. |
4 | Oškrábeme mrkev, pórek omyjeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Celerové řapíky opláchneme a pokrájíme na kousky. 30 minut před skončením vaření polévky do ní přidáme pokrájenou zeleninu a morkové kosti. |
5 | Je-li maso a zelenina měkká, vyndáme je ven, naservírujeme na talíře a zalijeme trochou vývaru. |
6 | Přes síto přecedíme polévku a servírujeme jako první chod. Podáváme k ní opečený chléb. |
7 | Na plátky nakrájíme maso a společně se zeleninou podáváme jako druhý chod. |
Poznámka
K masu se ve Francii podává také sladkokyselá zelenina nebo dokonce nakládané třešně či švestky, případně i různé druhy hořčice.