Hovězí pečeně podušená na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 240 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí pečeně podušená na víně
Celkový čas: | 240 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53971 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí kýta |
2 cl | Martell cognac |
1 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
6 ks | Pepř černý celý |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
0,5 ks | Pomeranče |
2 ks | Rajčata |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
3 špetka | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
750 ml | Víno červené |
500 ml | Voda pitná |
2 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 146,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,5mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hovězí kýta, Pepř černý celý, Petržel kořen, Pomeranče, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí pečeně podušená na víně postup přípravy receptu:
1 | V misce si připravíme nálev smícháním červeného vína, kuliček pepře, rozmarýnu, tymiánu a nastrouhané kůry z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Do nálevu vložíme maso a necháme 2 dny marinovat. |
2 | Maso vyndáme a svážeme nití. Osolíme a opepříme. V pekáči zahřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C. |
3 | Na pekáč vlijeme ocet a s jeho pomocí rozředíme připečeniny. Povaříme je a poté k masu přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vložíme ještě oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli a ve vroucí vodě spařená rajčata, která jsme rozkrájeli na měsíčky a zbavili semínek. |
4 | Přes síto přecedíme nálev a vlijeme ho do pekáče k masu a zelenině. Počkáme, dokud nezačne vřít a potom pekáč přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Dusíme 3 hodiny, přitom během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou. |
5 | Vyjmeme maso a necháme ho, aby si odpočinulo. Poté oddělíme kost a prolisujeme šťávu do misky. Vmícháme do ní zakysanou smetanu a koňak. Ještě šťávu krátce povaříme. |
6 | Nakrájíme maso na plátky a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme připravit široké nudle, bramborové placky nebo houskový knedlík.