Telecí koleno dušené s bůčkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí koleno dušené s bůčkem
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53975 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
20 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Masový vývar |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 g | Šalotka |
2 špetka | Sůl |
1,5 kg | Telecí koleno |
1 ks | Telecí kosti |
250 g | Vepřový bok |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 332,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 112,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Petržel kořen, Šalotka, Sůl, Vepřový bok, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Masový vývar, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Telecí koleno mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků, Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí koleno dušené s bůčkem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme koleno, vepřový bok a kost. Koleno a bůček osolíme a opepříme. |
2 | Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku a nasekáme nadrobno. |
3 | Předehřejeme troubu na 180 °C. |
4 | Rozehřejeme olej a máslo v pekáči. Vložíme do něj koleno a bůček a opečeme po všech stranách. Přidáme k masu kost a pokrájenou zeleninu. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme maso vypečenou šťávou. Před koncem pečení odkryjeme poklici a upečeme maso dohněda. |
5 | Vyndáme upečené maso i kost. Vykostíme koleno, bůček rozkrojíme na 4 kusy a také jej vykostíme. |
6 | Odebereme tuk ze šťávy a společně se zeleninou ji prolisujeme přes síto. Zalijeme vínem a vaříme, dokud nezhoustne. |
7 | Podáváme maso, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku. |