Jehněčí plec pečená - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí plec pečená
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53977 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
800 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1,5 kg | Jehněčí plec |
4 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
2 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
250 ml | Víno bílé |
125 ml | Vývar jehněčí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 254,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Jehněčí plec, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar jehněčí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí plec pečená postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené jehněčí maso osolíme a opepříme. Vetřeme do něj tymián, rozmačkané stroužky česneku a olivový olej. Uložíme na 2 hodiny do chladničky. |
2 | Předehřejeme troubu na 160 °C. |
3 | Do pekáče vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme maso, které na oleji zprudka opečeme. Oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Zalijeme vínem a přikryjeme poklicí. Dusíme 45 minut v troubě. |
4 | Oškrábeme mrkev a brambory, mrkev nakrájíme na kolečka a brambory pokrájíme na kostky. |
5 | Maso vyndáme z pekáče a vsypeme mrkev s bramborami. Promícháme a vrátíme maso zpátky do pekáče. Přimícháme rozmarýn a šťávou přelijeme maso. Znovu přikryjeme a dalších 45 minut dusíme. 15 minut před skončením pečení odkryjeme pekáč a zvýšíme teplotu na 200 °C. |
6 | Hotové maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a pokrájíme na plátky. Do šťávy vmícháme nasekanou petrželku a servírujeme s masem. |
Poznámka
Místo tymiánu můžeme použít čerstvou majoránku.