Plněné brambory s parmezánem a liškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné brambory s parmezánem a liškami
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53984 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
800 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
200 g | Lišky čerstvé |
2 kávová lžička | Olej lanýžový |
50 ml | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
80 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 226,2mg |
Draslík | 878,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Koriandr čerstvý, Pažitka, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lišky čerstvé, Olej lanýžový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné brambory s parmezánem a liškami postup přípravy receptu:
1 | Použijeme velké brambory s neporušenou slupkou. Opláchneme je ve studené vodě, vložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme nasucho cca 40 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout. |
2 | Mezitím lišky očistíme, větší rozkrojíme na poloviny. Krátce je orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem. Z brambor odřízneme podélně vršky cca ve dvou třetinách a vnitřky lžící vydlabeme. Odkrojené části oloupeme a přidáme k vydlabané hmotě. |
3 | Z parmezánu vytvoříme škrabkou několik hoblin na dozdobení, zbytek najemno nastrouháme. Žloutky rozšleháme se smetanou a v misce smícháme se sýrem, vydlabanými částmi brambor, nasekaným koriandrem a bazalkou, 2/3 množství hub, osolíme a opepříme. Zakápneme lanýžovým olejem. |
4 | Připravenou směs rozdělíme a navrstvíme do brambor a přemístíme je na plech. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapečeme cca 20 minut dohněda. Poté vyjmeme, rozdělíme do středu talířů, dozdobíme zbytkem lišek a hoblinami parmezánu. Posypeme nasekanou pažitkou a ihned podáváme. |