Ovčí sýr v opečeném lilku s červenou čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovčí sýr v opečeném lilku s červenou čočkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53986 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Celer řapíkatý |
100 g | Cibule |
100 g | Čočka červená |
1 ks | Lilek |
150 g | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
320 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
200 ml | Víno burgundské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 958,5mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Čočka červená, Lilek, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Víno burgundské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovčí sýr v opečeném lilku s červenou čočkou postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistíme, olupeme a pokrájíme na kostičky. Směs necháme zvolna karamelizovat na rozpáleném oleji. Po chvíli zastříkneme vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu. Necháme pomalu táhnout cca 15 minut doměkka. |
2 | Mezitím nakrájíme šalotku na kostičky, zalijeme vínem a cca 10 minut povaříme. Osolíme a opepříme dle chuti, poté scedíme a šťávu odložíme. |
3 | Lilek opláchneme a i se slupkou ukrojíme celkem 8 3-5mm silných koleček. Ze zbytku ještě odkrojíme 8 tenkých plátků, do nichž budeme balit sýr. Lilek krátce spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme v ledové tříšti. Kolečka i plátky osušíme na papírové utěrce a přemístíme na plech na nelepící podložku. Zakápneme olivovým olejem a na 5 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. |
4 | Ze zbylého lilku odstraníme semínka, nasekáme na kostičky a smícháme s mrkví a celerem. Cibuli nakrájíme nadrobno a krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji. Přisypeme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Zakryjeme, přivedeme k varu a ihned stáhneme teplotu. Poté necháme zvolna ještě 15 minut táhnout. |
5 | 4 kolečka lilku rozložíme na plech. Ovčí sýr rozdělíme na hrudky, na každou dáme lžičku vařené šalotky a opatrně zavineme do dvou plátků sušeného lilku. Přemístíme na lilková kolečka na plechu a zakápneme olivovým olejem. Několik minut zapečeme v troubě při 180 °C. Na zbylá kolečka lilku rozdělíme čočku, na ně položíme zapčené lilky se sýrem. Burgundskou šťávu ze šalotky ohřejeme. |
6 | Porce rozdělíme do středu talířů, dokola rozprostřeme zeleninovou směs, případně zbytek čočky a dozdobíme vinnou šťávou. Ihned podáváme. |