Teplý salát ze zelí a slaniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Teplý salát ze zelí a slaniny
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 53991 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
10 g | Kopr čerstvý |
10 g | Petržel - nať |
5 l | Voda pitná |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Zálivka | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
30 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 43,0mg |
Draslík | 400,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopr čerstvý, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Teplý salát ze zelí a slaniny postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme vodu, osolíme špetkou solí a přivedeme k varu. Zelí očistíme od poškozených listu, rozpůlíme, odstraníme košťál a vložíme do vroucí vody. Povaříme 10-15 minut. Zelí vytáhneme z vody, necháme okapat, rozkrojíme na čtvrtky, které poklademe zvlášť na talíře. |
2 | Příprava zálivky: Do suché pánvičky dáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, osmahneme na křupavé škvarky. Přidáme máslo, drobně nakrájenou cibuli s česnekem a zpěníme dozlatova. Těsně před koncem smažení dochutíme zbylou solí, pepřem, nakonec mletou paprikou, zamícháme a ihned stáhneme ze sporáku. |
3 | Na talířích připravené porce zelí posypeme nasekaným koprem a petrželovou natí. Každou porci přelijeme připravenou zálivkou a teplý salát podáváme. |
Poznámka
Salát podáváme jako teplou přílohu k pečeným klobásám, buřtům a podobně. Přidáme čerstvý chléb nebo vařené brambory.