Kukuřičné lívance s hráškem a jablečnou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kukuřičné lívance s hráškem a jablečnou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53996 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
200 g | Hrachové lusky |
500 g | Kukuřice |
120 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
150 g | Mouka kukuřičná |
1 kávová lžička | Ocet rýžový |
50 ml | Olej kukuřičný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel kudrnka |
2 ks | Šalotka |
500 ml | Šťáva jablečná 100% |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 51,2mg |
Draslík | 288,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 852,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 173,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Hrachové lusky, Olej kukuřičný, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřice, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka kukuřičná, Ocet rýžový , Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Šťáva jablečná 100% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kukuřičné lívance s hráškem a jablečnou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme hustou směs z kukuřice a džusu: šalotku očistíme, nasekáme a zvolna osmahneme na lžici rozpáleného másla. Po chvíli přisypeme cca 1/3 množství kukuřice a pomalu dusíme cca 10 minut. Jakmile začne kukuřice měknout, ochutíme solí a pepřem. Jablečný džus vlijeme do malého kastrůlku a necháme zredukovat na polovinu množství. Poté přišleháme 3 lžíce másla, přidáme kukuřici s cibulkou a přisypeme polovinu najemno nasekané petrželky. |
2 | 2 lžíce vody zahřejeme na teplotu cca 30 °C a rozmícháme v ní droždí. Na teplém místě necháme kvásek chvíli kynout. Mezitím smícháme v misce mléko s octem, rozšlehaným vejcem, nakonec přidáme zbytek másla, pouze cca lžici másla si odložíme na hrachové lusky. Přidáme kvásek a zlehka promícháme. Postupně přisypeme po částech mouku, zbytek kukuřice a zbylou nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme dle chuti. Rozpálíme pánev, mírně vymažeme olejem a malou naběračkou tvoříme cca 16ks lívanců, které opečeme několik minut po každé straně. |
3 | Hráškové lusky očistíme, omyjeme a cca 1/2 minuty spaříme vroucí vodou. Ihned zchladíme v ledové vodě, scedíme a necháme oschnout. Před podáváním je krátce prohřejeme na másle, osolíme a osladíme cukrem. |
4 | Na každý talíř kápneme jablečkou šťávu, položíme jeden lívanec a na ně rozložíme hráškové lusky. Přelijeme trochou šťávy a přiklopíme dalším lívanečkem. Kolem dozdobíme rovněž jablečnou šťávou s cibulkou a ihned teplé podáváme. |