Hovězí ragů po burgundsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí ragů po burgundsku
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 53999 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
20 ks | Bílá cibulka |
1 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí kýta |
50 g | Majoránka |
2 cl | Martell cognac |
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
8 ks | Pepř černý celý |
50 g | Petržel - nať |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
100 g | Slanina vepřová |
2 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
750 ml | Víno červené |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 134,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí kýta, Majoránka, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bílá cibulka, Martell cognac, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí ragů po burgundsku postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme cibuli a jeden stroužek česneku. Cibuli i česnek rozpůlíme a dáme do mísy. Přidáme k nim rozmarýn, tymián, majoránku, bobkový list a celý pepř. Zalijeme vínem. |
2 | Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky o velikosti 3 krát 3 centimetry a vložíme do mísy s nálevem. Necháme v chladnu odležet do druhého dne. |
3 | Další den oloupeme zbytek česneku a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky. |
4 | Maso necháme v sítu okapat, osušíme ho, nálev si schováme. |
5 | V kastrolu si rozpálíme olej a dáme na něj slaninu a česnek. Vmícháme celé cibulky a opečeme je dozlatova. Vyndáme vše z kastrolu a vložíme do něj maso a zprudka ho opečeme. Zaprášíme moukou a opečeme. Pak přidáme cibulky, slaninu, bylinky z nálevu a nálev. Osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu, přikryjeme poklicí a dusíme 90 minut. |
6 | Žampiony očistíme, pokrájíme a opečeme je na másle. Pět minut před odstavením ragú z plotny je vmícháme do ragú. |
7 | Nakonec ragú ještě zjemníme koňakem a povaříme, aby zhoustlo. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Při dušení se vždy udává nejkratší délka úpravy, když budeme ragů dusit déle, bude aromatičtější.