Slepice po valonsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice po valonsku
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 54010 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Cibule |
70 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Petržel kořen |
120 g | Sádlo škvařené |
1 ks | Slepice |
3 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3,4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 604,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 143,2mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej rostlinný, Petržel kořen, Sádlo škvařené, Slepice, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepice po valonsku postup přípravy receptu:
1 | Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno. |
2 | Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka. |
3 | Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme. |
4 | Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla. |
5 | Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou. |