Domácí vaječné ravioli plněné špenátem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 44 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí vaječné ravioli plněné špenátem a sýrem
Celkový čas: | 44 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 4 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54040 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Na vaření | |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Náplň | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Muškátový oříšek |
3 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Špenát mražený |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Gran Moravia |
300 g | Sýr Ricotta |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobení | |
4 ks | Cibulka jarní |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 443,2mg |
Draslík | 177,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 890,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná, Bazalka, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Ricotta, Vaječný žloutek slepičí, Cibulka jarní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Špenát mražený, Sýr Gran Moravia, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí vaječné ravioli plněné špenátem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se solí uděláme do ni důlek, do kterého dáme 2 celá vejce a 3 vaječné žloutky. Postupně je vidličkou zašleháváme, až se uplně s moukou spojí. Hrudku těsta dáme na pomoučený vál a rukama těsto důkladně uhněteme - nesmí se lepit. Trvá to přibližně 7-10 minut. Uhnětené těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky na několik hodin odležet. |
2 | Mražený špenát dáme do mísy a necháme ho rozpustit. Slijeme z něj přebytečnou vodu, přidáme k němu sýr Riccotu (nebo Lučinu), nastrouhaný sýr (Gran Moravia), žloutek, sůl, pepř, omytou drobně pokrájenou bazalku, muškátový oříšek, máslo a směs dobře promícháme. Měla by mít krémovou konzistenci. |
3 | Těsto vyválíme na mírně pomoučeném vále válečkem na 2 pruhy silné asi 2-4 mm, široké 8-10 cm. Na jeden (spodní) pruh těsta poklademe lžičkou špenátovou náplň tak, že kopečky náplně budou od sebe asi 2-3 cm daleko. okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a potřeme i mezery mezi náplní. Přiložíme druhý pruh těsta, prsty všechny okraje k sobě přitiskneme (zároveň vytlačíme přebytečný vzduch) a rádýlkem nakrájíme čtverečky -ravioly. Po odkrojení okraje znovu přitiskneme. |
4 | Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozpustíme máslo a cibulku zpěníme dorůžova. |
5 | V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody s 1.5 lžičkou soli. Ravioly vkládáme do vroucí vody a vaříme je asi 3-4 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme usmaženou cibulkou a podáváme. |