Jednoduchý recept

Francouzský zapečený květák

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 54041

Ingredience

500 g Květák
3 dl Mléko plnotučné
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Máslo čerstvé
2 špetka Pepř černý mletý
20 g Petržel - nať
200 g Sýr Parmezán
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
3 l Voda pitná
150 g Šunka uzená

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 583 kcal
Kilojoule 2 441kJ
4% Sacharidy 13 g
61% Tuky 46 g
54% Sodík 1 g
55% Bílkoviny 31 g

Francouzský zapečený květák postup přípravy receptu:

1

Listů zbavený květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vložíme ho do vhodného hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme 1/2 lžičky soli a povaříme do poloměkka. Květák scedíme, necháme vychladnout a oddělíme růžičky. Naskládáme je do 40 g máslem vymazané zapékací mísy. Přidáme 100 g sýra nakrájeného na tenké nudličky a stejně nakrájenou šunku.

2

V pánvičce rozehřejeme 60 g másla, přisypeme mouku a spolu osmažíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne hladký bešamel, který dochutíme 1/2 lžičky soli a pepřem. Hustý bešamel stáhneme ze sporáku, za občasného míchání necháme mírně vychladnout, vmícháme vejce. Bešamel s vejcem dobře promícháme a přelijeme přes připravené suroviny v zapékací míse. Povrch posypeme zbylým, jemně nastrouhaným sýrem a vložíme na 30 minut péct do předehřáté trouby.

3

Dozlatova zapečený květák nakrájíme na úhledné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme.

Poznámka

Podáváme jako teplý předkrm s pečivem. Hodí se také jako hlavní jídlo s vařenými bramborami nebo se smaženými hranolkami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept