Francouzský zapečený květák - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský zapečený květák
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54041 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Květák |
100 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Šunka uzená |
200 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 132,8mg |
Draslík | 481,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 495,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský zapečený květák postup přípravy receptu:
1 | Listů zbavený květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vložíme ho do vhodného hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme 1/2 lžičky soli a povaříme do poloměkka. Květák scedíme, necháme vychladnout a oddělíme růžičky. Naskládáme je do 40 g máslem vymazané zapékací mísy. Přidáme 100 g sýra nakrájeného na tenké nudličky a stejně nakrájenou šunku. |
2 | V pánvičce rozehřejeme 60 g másla, přisypeme mouku a spolu osmažíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne hladký bešamel, který dochutíme 1/2 lžičky soli a pepřem. Hustý bešamel stáhneme ze sporáku, za občasného míchání necháme mírně vychladnout, vmícháme vejce. Bešamel s vejcem dobře promícháme a přelijeme přes připravené suroviny v zapékací míse. Povrch posypeme zbylým, jemně nastrouhaným sýrem a vložíme na 30 minut péct do předehřáté trouby. |
3 | Dozlatova zapečený květák nakrájíme na úhledné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako teplý předkrm s pečivem. Hodí se také jako hlavní jídlo s vařenými bramborami nebo se smaženými hranolkami.