Křehký hruškový koláč s Lučinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký hruškový koláč s Lučinou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54049 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Hrušky |
2 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
Těsto | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
55 g | Cukr krupice |
0,5 ks | Cukr vanilka |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Máslo čerstvé |
155 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Krém | |
60 g | Cukr krupice |
0,5 ks | Cukr vanilka |
0,5 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
240 g | Sýr Lučina - termizovaný |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vytření formy | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na zatížení | |
500 g | Fazole |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 91,1mg |
Draslík | 210,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Hrušky, Med včelí, Ořechy vlašské, Citronová kůra, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Sýr Lučina - termizovaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Fazole mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký hruškový koláč s Lučinou postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme hladkou mouku, prášek do pečiva, přidáme k ní žloutek, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, měkké máslo a špetku soli. Vše promícháme a těsto dobře prohněteme, přidáme 3 lžíce vody a těsto na pomoučeném vále znovu dobře propracujeme, nesmí se lepit. Hrudku těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladničce 15-20 minut odpočinout. |
2 | Připravíme si krém: do mísy dáme sýr Lučinu (žervé), přidáme cukr, vejce, hladkou mouku, vanilkový cukr a podle potřeby trochu mléka. Směs vymícháme do hladkého krému. |
3 | Vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky, které dáme do mísy a pokapeme je citronovou šťávou. |
4 | Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na placku (1.5 mm), kterou vložíme do formy, okraje těsta dobře přimáčkneme. Těsto zakryjeme pečícím papírem a vysypeme na něj 500 g malých fazolí, těsto tak při pečení zatížíme. Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 190°C. Poté těsto vyjmeme z trouby, odstraníme papír s fazolemi. Připravený krém rovnoměrně rozetřeme po celé ploše těsta, na náplň ozdobně rozložíme hrušky, posypeme je vlašskými ořechy a pokapeme medem. Koláč vrátíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 170°C přibližně 40-45 minut dozlatova. |
5 | Upečený koláč necháme vychladnout, pokrájíme ho na trojúhelníky a servírujeme. |