Kuřecí prsa s houbovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí prsa s houbovou omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 54054 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Cibulka jarní |
800 g | Kuřecí prsa |
40 g | Máslo čerstvé |
15 g | Mouka pšeničná hladká |
20 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
160 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
180 ml | Vývar drůbeží |
400 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 184,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 60,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Olej rostlinný, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí prsa, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí prsa s houbovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omytá a osušená kuřecí prsa osolíme a opepříme. Bílou část cibulek nakrájíme na kolečka, očištěné žampiony nakrájíme na plátky. |
2 | V pánvi na másle s olejem osmažíme po obou stranách kuřecí prsa zhruba 3 minuty, poté pánev přikryjeme poklicí a maso dusíme. V průběhu dušení maso obrátíme. Udušené maso přeložíme na talíř a udržujeme v teple. |
3 | Do výpeku přidáme žampiony s cibulkami a za stálého míchání zhruba 4 minuty smažíme. Poté přimícháme mouku, zarestujeme ji a rozředíme vývarem. Na mírném plameni omáčku vaříme. Po pěti minutách zašleháme smetanu, přidáme maso a ještě povaříme. Omáčku podle chuti osolíme. |
Různé houby máme rádi, tak je dělávám v různých úpravách. Z kuřecích prsou jsem udělala plátky, není je třeba tak dlouho připravovat. Na porci počítám většinou 120 g masa a stačí nám. Ve výpeku jsem připravila a podusila žampiony s cibulkou, ale z mouky jsem připravila zvlášť jíšku a tu rozředila vývarem a smetanou podle potřeby a nechala důkladně provařit za častého prošlehávání metličkou. Nakonec jsem přidala žampionovou směs, maso a nechala jen prohřát. Mouky jsem použila o trochu více, máme rádi více omáčky. Smetana půjde použít i 12 %, kdo chce jídlo trochu odlehčit. Z koření půjde použít i např. drcený kmín a místo jarní cibulky běžná cibule. Jídlo bylo fajn, ale nedávala bych mouku k žampionům ale na části tuku bych připravila maso + žampiony a na další části bych udělala zmíněnou jíšku. Takže za sebe postup uvedený v receptu nemůžu doporučit.